هدف از برگزاری این نشست، استفاده مدیریت کلانشهرهای مختلف کشور از تجارب و ایده های همدیگر در راستای مدیریت پسماند بود و طی برگزاری این نشست، مدیران سازمان های پسماند کلانشهرها از تجربیات سایر کلانشهرهای کشور در زمینه مدیریت پسماندهای شهری آشنا شدند.
با توجه به افزایش روزافزون جمعیت شهری و به تبع آن، افزایش میزان تولید زباله در شهرها، ضروری است تا مدیریت اصولی در این زمینه انجام گیرد که در این میان تفکیک زباله از مبدا و مباحث تولید انرژی و تبدیل زباله به کمپوست یکی از بحث هایی است که در سطح کشور مطرح می شود و سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه نیز در این زمینه توانسته طی سالهای اخیر اقدامات شایسته و قابل تقدیری انجام دهد و برگزاری چهارمین نشست روسای سازمان های مدیریت پسماند کلانشهرهای کشور، در ارومیه نیز یکی دیگر از این اقدامات بود.
* اختصاص 1000 میلیارد تومان از عوارض کالاهای مخرب محیط زیست برای مدیریت پسماند
مدیرکل دفتر عمران و خدمات شهری سازمان مدیریت پسماند شهرداریهای کشور در این نشست، اظهار داشت: در لایحه بودجه دولت بیش از یک هزار میلیارد تومان تحت عنوان عوارض بر کالاهای مخرب محیط زیست برای مدیریت پسماند در نظر گرفته است.
سیدحبیب راضی از اختصاص 1000 میلیارد تومان از عوارض کالاهای مخرب محیط زیست برای مدیریت پسماند خبر داد و افزود: دود ۱۷ تا ۳۰ درصد از هزینه شهرداریهای کل کشور مربوط به مدیریت پسماند است و این در حالی است که امروز کشورهای پیشرفته با بازیافت و مدیریت پسماند اقدام به درآمدزایی در این ارتباط کردهاند.
وی با بیان اینکه تولید کمپوست از زباله یکی از روشهای کسب درآمد است، ادامه داد: متاسفانه در کشور برای تولید کمپوست اقدامات اساسی انجام نگرفته است که باید در این مسیر برنامهریزی کرد.
مدیرکل دفتر عمران و خدمات شهری سازمان شهرداریهای کشور افزود: طبق برنامه جامع مدیریت پسماند کشور مقرر شده است تا در طی پنج سال ۶۰ درصد زبالهها به صورت مکانیزه دفن و ۲۰ درصد زبالهها از مبدا تفکیک شود در حالی که امروز در حدود ۷ درصد زبالهها از مبدا تفکیک میشود.
وی با بیان اینکه در لایحه بودجه دولت بیش از یک هزار میلیارد تومان تحت عنوان عوارض بر کالاهای مخرب محیط زیست برای مدیریت پسماند در کشور در نظر گرفته است، عنوان کرد: از این میزان تاکنون ۳۰۰ میلیارد تومان آن با اولویت استانهای شمالی کشور اختصاص یافته است.
راضی تصریح کرد: همچنین دولت در مرداد ماه در طی آییننامهای مصوب کرد تا برای هشت گروه کالایی که اثر تخریبی بیشتری برای محیط زیست دارند عوارض از آنها گرفته شود که از جمله این کالاها میتوان به پلاستیکها، باطریها و دستگاههای صوتی اشاره کرد که این عوارض برای ساماندهی پسماندها اختصاص مییاید.روزانه ۲هزار تن پسماند در آذربایجان غربی تولید میشود
*پسماند یکی از چالش های توسعه پایدار شهری است
سرپرست معاونت امور عمرانی استانداری آذربایجان نیز در این نشست اظهار داشت: پسماند جزو دغدغههای مدیریتی شهری در آذربایجان غربی بوده و مدیریت در شهرها به یک مقوله خدمات شهری و تعاملات اجتماعی تبدیل شده است.
پیمان آرامون بیان کرد: یکی از چالشهای مهم توسعه شهری پسماند است و شهرداری ها باید دنبال حل این معضل باشند.
سرپرست معاونت امور عمرانی استانداری آذربایجان خواستار توجه به موضوع گردشگری شهرها و گفت: شهرداری ها باید در حوزه کمپوست و تفکیک زباله وارد کار شوند که در سطح استان شروع شده است.
وی با اشاره به اینکه دفع مناسب پسماند یکی از مهمترین دغدغه های مدریت شهری در آذربایجان غربی است، گفت: امروزه یکی از مهمترین چالش های توسعه پایدار شهری مسئله پسماند است و متاسفانه به دلیل هزینه بر بودن این حوزه ، توجه به آن در شهرداری ها مغفول مانده است.
آرامون با اشاره به دفع روزانه 2 هزار تن انواع پسماند در مناطق شهری و روستایی استان، گفت: از این میزان هزار و 500 تن زباله متعلق به مناطق شهری و 500 تن متعلق به مناطق روستایی استان آذربایجان غربی است و این مسئله توجه جدی مدیران شهری استان را به برنامه ریزی اصولی برای دفع مناسب این میزان پسماند را می طلبد.
وی با اشاره به دفع نامناسب پسماند در برخی از شهرهای استان و لزوم سرمایه گذاری جدی بخش خصوصی در این حوزه گفت: متاسفانه بخش خصوصی به دلیل هزینه بالای سرمایه گذاری در حوزه دفع پسماند علاقه مند برای سرمایه گذاری در این بخش نیست و شهرداری ها باید در این حوزه مدل های مالی جدیدی را تدوین کنند.
ایت دولت از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در بخش مدیریت و دفع پسماند، گفت: در صورت تضمین سرمایه بخش خصوصی در این حوزه، می توان شاهد فرصت های جدید اشتغال در این بخش بود.
سرپرست معاونت امور عمرانی استانداری آذربایجان غربی با اشاره به چالش ها و مشکلات دفع نامناسب زباله و تاثیر مخرب آن بر محیط زیست، گفت: راهکارهای برون رفت از این مشکلات باید آسیب شناسی شده و در روند فعالیت مدیران شهری مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی با بیان تجربه استان در تفکیک زباله از مبدا و تولید کمپوست توسط بخش خصوصی در شهر بوکان اظهار داشت: اجرای این طرح در شهر بوکان تجربه خوبی در حوزه مدیریت پسماند در استان آذربایجان غربی است و ما در استان از فعلان بخش خصوصی فعال در این حوزه حمایت می کنیم.
سرپرست معاونت امور عمرانی استانداری آذربایجان غربی در پایان گفت: امیدواریم باغ شهر زیبای ارومیه با عقبه تاریخی و سرسبزی بی مثال خود در بخش دفع پسماند ها دچار مشکلات و آلودگی نشود.
*بخش پسماند در شهرداری ها مغفول واقع شده است
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری آذربایجان غربی نیز در این نشست گفت : بخش پسماند در شهرداری ها با مظلومیت شدید واقع شده و متاسفانه جزو آخرین اولویت های بدنه شهری است.
سیف الله مطلبی افزود: مشکل مالی در شهرداری ها به یک معضل اساسی تبدیل شده است و مدیران کلانشهرها باید الگوی سایر مدیران شهرداری های باشند.
این مسوول گفت: همواره در تمامی جلسات بر توجه ویژه به شهرداری شهرهای کوچک را مطرح کرده ایم.
وی گفت: همواره در اجلاس مدیران کلانشهر ها درخواست داشتهایم که توجه ویژه به شهرداری شهرهای کوچک داشته باشند.
مدیر کل امور شهری استانداری آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: مهمترین گام برای رسیدن به توسعه پایدار نگاه ویژه به مدیریت پسماند است. در خصوص مدیریت پسماند کارهایی انجام شده و باید گفت که در حوزه پسماند از مرحله بحران گذر شده است.
این مسوول اضافه کرد: در کشورهای پیشرفته به پسماند به عنوان مقوله درآمدزا نگاه میشود در حالی که در کشور ما این نگاه، نگاه هزینه زا است.
وی تأکید کرد: مقوله مدیریت پسماند یک مقوله فرا سازمانی است که فقط شهرداریها در این حوزه نقش ندارند و باید همه دستگاه های اجرایی به این حوزه ورود کنند و به پسماند به عنوان یک درآمد پایدار نگاه کنند.
مطلبی یادآور شد: شهرداری شهرهای کوچک کشور چشم امیدشان به شهرداریهای کلانشهر در حوزه مدیریت پسماند است.
وی افزود: قطعی مالی در شهرداری ها یک معضل اساسی تبدیل شده است و مدیران کلانشهرها باید الگوی سایر مدیران شهرداریها باشند.
مطلبی گفت: مدیریت پسماند یکی از جدیترین مباحث کلانشهرها است که برگزاری نشست روسای سازمانهای مدیریت پسماند کلانشهرهای کشور میتواند زمینه استفاده از تجارب سایر کلانشهرها را فراهم آورد.
این مسئول ادامه داد: امروزه با توجه به کمبود بودجه شهرداریهای کشور با استفاده درست از زبالهها میتوان از این طریق درآمدزایی کرد که در دوران پردرآمد شهرداریها کمتر به آن توجه شده است.
وی افزود: در کشورهای پیشرفته به مدیریت پسماند به عنوان درآمدزایی نگاه میکنند در حالی که در ایران مدیریت پسماند را یک مشکل تلقی میکنند که با برگزاری جلسات و همایشهای مختلف میتوان روشهای درستی برای درآمدزایی از پسماندها را پیدا کرد.
مدیرکل دفتر امور شهری استانداری آذربایجانغربی ادامه داد: مدیریت پسماند تنها وظیفه شهرداری نیست بلکه باید همه دستگاهها از جهاد کشاورزی و استانداری کنار هم بوده و نگاه فراسازمانی به این موضوع داشته باشند.
وی عنوان کرد: در ایران قانون عدم کمک به شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر آمده، که برای این منظور شهرداریهای کلانشهرها با مشکل رو به رو شده است و یک سوم جمعیت استان در ارومیه زندگی میکنند که با مدیریت پسماند این شهر میتوان منبع درآمدی خوبی برای استان ایجاد کرد.
*یدک کشیدن عنوان کلانشهر نباید در کلمات خلاصه شود
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر ارومیه گفت: عنوان کلانشهر به شهری که دارای زیرساخت ها و امکانات خوب و استاندارد است اطلاق می شود.
حسین پناهی گفت: عنوان کلانشهر که همیشه اطلاق میشود نباید تنها در سخن خاتمه یابد بلکه یدک کشیدن چنین نامی نیازمند زیرساختها و امکانات زیادی است که بایستی فراهم شود.
وی با اشاره به استعداد برگزاری چنین دورههایی خاطر نشان کرد: تقویم برنامههای کوتاه، میان و بلند مدت جزو مباحثی است که میتوان به خوبی به اهداف پسماندی رسید که رویکرد نخست در کاهش تولید زباله و دومی در افزایش تولید زباله است که بسته به امکانات موجود است که میتواند سبب سود و زیان شود.
این مسوول خاطرنشان کرد: 70درصد زبالههای شهری ارومیه را زبالههای تر شامل میشود.
پناهی افزود: رسیدن به راهکارهای قانونی که میتواند حامی مدیریت شهری در این مجموعهها باشد امروزه بسیار نی
از است.
وی تأکید کرد: باید قانون ممنوعیت تولید پلاستیک را به طور جدی در شهرهای ایران اجرایی شود، دولت نیز اخیرا قانون جدیدی تحت عنوان حذف مالیات از تولید انرژی از زباله تصویب کرده که این قانون سبب سرمایهگذاری در بخش استحصال انرژی از زبالهها خواهد شد.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر ارومیه اظهار کرد: تدوین برنامههای مناسب در بازههای زمانی مختلف برای رسیدن به اهداف و آرمان خدمات پسماند شهری با رویکرد کاهش در تولید زباله و افزایش تولید زباله که هر دو بستگی به استفاده از خدمات و فناوریهای نوین است، میتواند موثر باشد.
وی افزود: با در دست داشتن فناوریهای نوین مانند کشورهای اروپایی میتوان با بازیافت زباله از این طریق، به صورت بهینه از طلای کثیف بهره برد.
رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر ارومیه ادامه داد: 70 درصد زبالههای ارومیه را پسماندهای تر تشکیل میدهند در حالی که در کشورهای پیشرفته با تفکیک از مبدا به خوبی از این زبالهها اقدام به اشتغالزایی در کارخانههای استحصال زباله میکنند.
وی عنوان کرد: در ارومیه برنامههای تدوین شده برای مدیریت زباله موفق نبوده که یکی از این موارد تفکیک زباله از مبداه بوده است که برای عملی شدن برنامههای این چنینی باید عزم جدی داشت.
پناهی تصریح کرد: قانون ممنوعیت تولید پلاستیک را باید به طور جدی در شهرهای ایران اجرایی کرد و دولت نیز اخیرا قانون جدیدی تحت عنوان حذف مالیات از تولید انرژی از زباله تصویب کرده است که این قانون موجب سرمایهگذاری در بخش استحصال انرژی از زبالهها خواهد شد.
وی عنوان کرد: در ارومیه برنامههای تدوین شده برای مدیریت زباله موفق نبوده که یکی از این موارد تفکیک زباله از مبداه بوده است که برای عملی شدن برنامههای این چنینی باید عزم جدی داشت.
* انعقاد تفاهمنامه همکاری بین پارک علم و فناوری آذربایجان غربی و دانشگاه صنعتی ارومیه
رییس سازمان پسماند شهرداری ارومیه نیز در این خصوص ادامه داد:در سایه شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری آذربایجان غربی میتوان قدمهای مفیدی در سایهسار توان بومی نخبگان استان برداشت.
احد یوسفی اعلام کرد: در این نشست تفاهمنامه همکاری پارک علم و فناوری آذربایجان غربی و دانشگاه صنعتی ارومیه در راستای بهرهگیری از توانمندیها و ظرفیتهای علمی، تحقیقاتی و آزمایشگاههای موجود و ایجاد ارتباط سازماندهیشده و هدفمند در راستای تسریع روند تبدیل ایده به ثروت و حمایت از شرکتها و محصولات دانشبنیان به امضاء رسید.
وی یادآور شد: گسترش فعالیتهای پژوهشی و فنی، استفاده از فرصتهای قانونی و ظرفیتهای تجاریسازی برای یافتههای پژوهشی و همچنین ایجاد شهرک فناوری توسط دانشگاه صنعتی ارومیه و نقش پارک در مدیریت این مجموعه از مفاد این تفاهمنامه است.
رییس سازمان پسماند شهرداری ارومیه یادآور شد: از دیگر اهداف این تفاهمنامه میتوان به بسترسازی مناسب برای ایجاد هستههای فناور و شرکتهای دانشبنیان و همکاری در زمینه توسعه علم و فناوری با انجام پژوهشهای موردنیاز است.
این مسوول گفت: انعقاد تفاهمنامه همکاری سازمان مدیریت پسماند شهرداری ارومیه با پارک علم و فناوری آذربایجان غربی را نیز به فال نیک میگیریم و امیدواریم این همکاری آغازگر حل چالشهای مدیریت پسماند شهری باشد.
*تولید نوعی روغن سوختی از زباله برای نخستین بار در کشور
سرپرست پارک علم و فناوری آذربایجانغربی نیز در این نشست خاطرنشان کرد: برای نخستین بار در کشور یک نوع روغن سوختی از زباله در استان تولید شده که به کشورهای خارجی نیز صادر میشود.
علیمحمد نیکبخت اظهار کرد: در بیخطرسازی زبالههای بیمارستانی یک شرکت دانشبنیان استان برای این کار آزمایشهای مختلفی انجام داده و به روش جدیدی دست یافته و این کار را در استان انجام میدهد.
وی افزود: برای نخستین بار در کشور یک نوع روغن سوختی از زباله در استان تولید شده که به کشورهای خارجی نیز صادر میشود.
سرپرست پارک علم و فناوری آذربایجانغربی ادامه داد: از تولید ضایعات و زباله میتوان با برنامهریزی به ارزش افزوده دست یافت و از آنجایی که سرانه تولید زباله در استان ۲۳۰ گرم بوده، این میزان در تهران ۹۰۰ گرم است و همین موضوع میتواند منبع مهمی برای درآمدزایی باشد.
وی تصریح کرد: با استفاده از فناوریهای نوین میتوان زبالهها را در کشور بازیافت کرد که این میزان در حال حاضر در کشور ۱۰ درصد بوده در حالی که در آلمان ۹۰ درصد زبالهها بازیافت میشود.